В Каварна се провежда среща по Натура 2000
В Каварна се провежда среща по Натура 2000 / Валентина Добринчева

Последната среща на обществения форум "Управление на Натура 2000" ще се проведе в Каварна. Тя е четвърта поред и започва в 10.00 в конферентната зала на общината. Участниците ще обсъдят предложения за специализирани мерки, които да бъдат въведени в процеса на управление на природните зони на територията на община Каварна, след което ще връчат официално документа на представител на кметската управа и на областния съвет.

Уникален проект за комуникация и образование за Натура 2000 ще бъде представен на специален брифинг в началото на срещата. Той бе стартиран от Регионален екологичен център за Централна и Източна Европа - клон България заедно с Българското дружество за защита на птиците. Проектът е на стойност 110 000 евро и е финансиран от Фонда за подпомагане на НПО към Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. По него над 1 800 деца от 8 до 12 клас ще опознаят проблемите на защитените територии и биологичното разнообразие. Предвижда се също да бъдат подпомогнати местните общности и активни граждани за по-добро участие в управлението на зони от Европейската екологична мрежа Натура 2000.

В днешната среща в Каварна се очаква да вземат участие представители на общината, Регионалния инспекторат по околна среда и води /РИОСВ/, представители на държавната агенция по горите и горските стопанства, експерти, преподаватели по природни науки, представители на ученически младежки и неправителствени природозащитни организации.