Противници на търговското споразумение между САЩ и Европа издигнаха троянски кон в Добрич
Противници на търговското споразумение между САЩ и Европа издигнаха троянски кон в Добрич / Дарик Добрич
Противници на търговското споразумение между САЩ и Европа издигнаха троянски кон в Добрич
87500
Противници на търговското споразумение между САЩ и Европа издигнаха троянски кон в Добрич
  • Противници на търговското споразумение между САЩ и Европа издигнаха троянски кон в Добрич

8-метров троянски кон поставиха в центъра на Добрич противници на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ (ТПТИ). Акцията се организира от екологично сдружение „За Земята”. Освен арт инсталацията, която е символ на протестите срещу Търговското споразумение, жителите на града могат да видят и пътуващата изложба „ТТИП и Хранителната независимост“.

Надуваемият троянски кон и информационните плакати ще останат в Добрич до 18.30 часа. Акцията е част от информационна обиколка в страната, която е започнала вчера от Велико Търново, а след Добрич ще премине през Варна, Пловдив и София.
Целта на кампанията е да покаже, че сделката, за която в момента преговарят ЕС и САЩ, поставя под заплаха различни аспекти от живота ни, коментира пред Дарик Ивайло Попов, координатор на направлението „Храна и земеделие” в екологичното сдружение.

Според организаторите едни от най-сериозните заплахи от споразумението са свързани с финансови загуби в селското стопанство, занижаване на стандартите за безопасността за здравето и околната среда при производството на храни и превръщането му в пречка за развитието на устойчиви хранителна система, в центъра на която трябва да е достъпната качествена местна храна, произведена по щадящи за околната среда методи.

Искаме да повишим осведомеността на гражданите в страната, за да можем след това заедно да изискваме нашите политици да защитават интересите ни, коментира Попов.
Впечатленията му досега показвали, че за готвеното споразумение се знае много малко, а страховете на хората в България били на ниво „колко са лоши САЩ, а ние в Европа колко сме добри”. Всъщност, ако не говорим за селското стопанство, където Европа е доста по-добре по отношение на качеството на продуктите, в други сектори САЩ имат много политики и закони, които са по-добри от европейските, отбеляза Попов.

"Ние като организация смятаме, че това не е битка между европейците и американците, а битка на гражданите и малкия и среден бизнес от двете страни на океана срещу големите корпорации”, коментира той. По думите му споразумението дава поводи за страхове, но те трябва да са базирани на анализ и реални факти, а не на това дали харесваме някого или не.

Наред с информационната кампания, в Добрич се събират и подписи срещу Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции. Попов съобщи, че в Европа вече са събрани 3.5 млн. подписа, като в България те са малко над 35 хиляди. Освен на хартиен носител, подписката може да се подкрепи и онлайн.
Целия разговор с Ивайло Попов можете да чуете в прикачения файл.