Прокуратурата: Нямаме вина за забавеното задържане под стража на похитителя на двете момичета
Прокуратурата: Нямаме вина за забавеното задържане под стража на похитителя на двете момичета / Дарик Добрич, архив

Прокуратурата няма вина за забавянето при задържането на похитителя, отвлякъл две 18-годишни момичета от Добрич, заявиха оттам. 21-годишният Тансел Хасан беше задържан на 13 февруари за отвличането на Александра Живкова и след 24 часа освободен. Впоследствие, на 19 февруари вечерта той отвлече друго момиче – Йоана Бакърджиева.

Фактът, че на похитителя не е била наложена веднага мярка „задържане под стража”, предизвика коментари в обществото.

Случаят беше разяснен пред Дарик от наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура Радослав Бухчев.

Отвличането като престъпление е подсъдно на Окръжен съд, респективно разследавнето се извършва от съответната Окръжна прокуратура. Не е следвало въобще полицията да внася материалите, събрани във връзка с отвличането на Александра, в Районната прокуратура в Генерал Тошево /б.р. Александра е била открита край град Г.Тошево/, а незабавно да ги докладва на дежурния окръжен прокурор. На 14 февруари аз бях дежурен, мен никой не ме е занимавал с този казус. Оттам започва забавянето. Прокурорът от Г.Тошево Чанева е била заета следобед на 14 февруари по дело в Районния съд със заловени сирийски бежанци. Излезли са от делото късно вечерта. През това време, в 16.45 часа, материалите за отвличането са внесени в деловодството на районната прокуратура и толкова. На Чанева преписката не е била докладвана. Тя не е била уведомена от полицията за внесената преписка нито в петък вечерта, нито в събота или неделя. Тя не е знаела за тежестта на случая и резултатите по отвличането, можела е и в събота да реагира. Не е вярно, че прокуратурата не работи в събота и неделя. Както в прокуратурата, така и в съда има дежурни прокурори и съдии и при своевременно уведомяване биха били предприети необходимите адекватни действия”, коментира Бухчев.

На 17 февруари /понеделник/, когато отива на работа, Чанева изпраща материалите в окръжна прокуратура. Следва ново забавяне. Те пристигат там след два дни – на 19 февруари след обед. По информация на Дарик пратките на прокуратурата се обслужват от куриерска фирма като обикновени пощенски, а не като пратки с приоритет. Срокът за доставката им е в рамките на три работни дни и това е спазено от страна на фирмата.

На 20 февруари наблюдаващият прокурор е образувал досъдебно производство срещу Тансел Хасан, разпоредил е повдигане на обвинение за двете извършени престъпления, задържал е извършителя за срок от 72 часа и е внесъл искане за задържането му под стража в Окръжен съд Добрич. На 21-ви за 9 часа е било насрочено съдебното заседание пред Окръжен съд Добрич, който е взел и постоянна мярка "задържане под стража" на обвиняемия Тансел Хасан.

„Полицията си е свършила работата, като е докладвала материалите по случая на районната прокуратура. В прокуратурата били заети, не са разгледали материалите. Не искам да коментирам прокуратурата, ние полицейската работа сме си я свършили”, заяви лаконично пред Дарик шефът на ОД на МВР комисар Стефан Йончев и не пожела да даде повече подробности.