/ Дарик Добрич
Около 280-300 кг/дка се очаква да бъде средно добивът от слънчоглед в региона, коментира Коста Костов – зам.-председател на Асоциацията на българските зърнопроизводители.

„Жътвата на слънчогледа тръгна по-рано с около 10 дни, но сроковете не са точно фиксирани. Всяка жътва започва според климатичните условия, а тази година август беше много сух и това се отрази на зрелостта на пролетниците. Всичко е в нормите на допустимото. Средните добиви от царевица и слънчоглед тази година ще бъдат малко по-ниски от миналогодишните”, прогнозира Костов.

„Цената на пшеницата се повиши не защото има недостиг, а защото на световния пазар се повиши търсенето на хлебна пшеница”, заяви днес пред журналисти Стелиян Стоянов – председател на Асоциацията.

Хлебари очакват ново поскъпване на брашното и хляба до дни

„Има проблеми като цяло със запасите от пшеница в света. Това се отрази и имаме леко завишение на цената на пшеницата. За нас е важно да произведем качествени пшеници и е нормално когато има повишение на търсенето и цената да скочи”, каза Стоянов.

Той не коментира каква е в момента цената на пшеницата, защото по думите му всичко е много динамично и промени има всеки ден. Припомни обаче, че миналата година фуражната пшеница е била около 300 лева за тон.