Световноизвестният художник определи добричката галерия като най-хубавата в цялата страна
Художествената галерия в Добрич получи дарение от световноизвестния български художник проф.Стоимен Стоилов – картина , озаглавена  „Ренесансов мотив”.  Живописното платно е с размери 180 на 200 см. и е рисувано с маслени бои, моделин паста и молив. Творбата е създадена  през 2001 г. във Виена и там е излагана по различни поводи.

„В нея се опитах да постигна впечатлението за фреска. Дарявам я в Добрич защото галерията в Добрич е най-хубавата в цялата страна” – сподели пред журналисти в Добрич авторът.

Той е автор и на рисуваното керамично платно в Дом – паметник „Йордан Йовков” – „Героите на Йовков”, което е първото  пано в България, изпълнено в техниката рисувана керамика. За него през 1983 г. получава голямата награда на името на Илия Петров за стенопис, присъдена от Съюза на българските художници.

Стоимен Стоилов е роден през 1944 г. във Варна. Завършва приложна графика в Художествената академия в София при Александър Поплилов. Основател е на престижното Международно биенале на графиката във Варна. През 1991 г. ателието му изгаря в пожар и художникът се преселва да живее във Виена.

Галерията в Добрич притежава 18 негови творби – графики, литографии и рисунки, създадени в периода 1977 – 1988 г. Художникът е носител на многобройни престижни международни и национални награди.

Негови картини са притежание на частни колекции и музеи в САЩ, Австралия, Япония и Европа. Удостоен е с титлата професор от президента на Австрия за изключителни заслуги към австрийската култура и изкуство.

„В България има много високо развито чувство за естетика. И в най-тежките години у нас пак се купуваха картини и то не ги купуваха най-богатите. Българският народ има потребност от изкуство” – коментира Стоимен Стоилов.