Призовават за едноминутно мълчание в първия учебен ден
Призовават за едноминутно мълчание в първия учебен ден / Дарик Добрич, архив

Областният управител на Добрич Желязко Желязков подкрепя инициативата „Минута за децата, за които първият учебен ден няма да се състои", съобщават от Областна администрация. Той призовава за създаване на организация в училищата на област Добрич при откриването на новата учебна година на 17 септември да бъде обявено едноминутно мълчание в памет на децата, станали жертва на инциденти по пътищата.

Желязков е изпратил писма до кметовете на общини и до Регионалния инспекторат по образование с апел за предприемане на необходимите действия по инициативата. „Считам, че това е форма на превенция срещу опасното поведение на участниците в движението и ще повиши отговорността на обществото по отношение на безопасността", отбелязва Желязков.

Инициативата за едноминутно мълчание в първия учебен ден е на Фондация „Безопасни улици от Валя", като предложението е отправено към всички области на страната, допълва се в прессъобщението. 2012-а е втората година от международната кампания на ООН „Десетилетие на действия за безопасност на движението по пътищата 2011 - 2020 г.".