Преслав Борисов: Няма да противопоставяме ветрените паркове на земеделското производство
Преслав Борисов: Няма да противопоставяме ветрените паркове на земеделското производство / netinfo
Преслав Борисов: Няма да противопоставяме ветрените паркове на земеделското производство
25822
Преслав Борисов: Няма да противопоставяме ветрените паркове на земеделското производство
  • Преслав Борисов: Няма да противопоставяме ветрените паркове на земеделското производство

Промените в Закона за опазване на земеделските земи ще влязат за разглеждане в парламента през април, съобщи зам.-министърът на земеделието Преслав Борисов след среща в Добрич със земеделски производители от региона. Той е обсъдил подадени жалби от земеделци от община Каварна, в които те недоволстват от строителството на ветрогенераторни паркове. 

Жалбоподателите са настояли да разберат принципното становище на Министерството на земеделието за това, какъв е приоритетът - дали Добруджа да се превърне във ветроенергиен парк, или да си остане най-добрият зърнопроизводителен район в България. 

Две са основните цели на промените закона -  да се предпази най-добрата земя от използване за неземеделски цели и да се разграничат инвеститорите-спекуланти от тези, които реално искат да изграждат такива паркове, заяви Борисов. Не е тайна, че голяма част исканията за промяна на предназначението на земята или за изграждане на енергийни площадки се правят със спекулативна цел - да се повиши стойността на имота, допълни зам.-министърът. 

Едното от предложенията е да не може да се сменя предназначението на земята до 4-та категория включително, както и на поливната земя, за ветрени и соларни паркове. Освен това всички проекти, които касаят изграждане на ветрогенератори, ще бъдат разглеждани в МЗ, а не на областно ниво. 

„В закона ние не противопоставяме изграждането на ветрени паркове на земеделското производство. Трябва да се регламентират местата и начините, по които тези паркове ще бъдат изграждани. Целта е от една страна да се запази високоплодородната земя, от друга - да се осъществят сериозните инвестиционни намерения", подчерта Преслав Борисов.

Чуйте още от него в прикачения файл: