лято дъжд
лято дъжд / Thinkstock/Getty Images
Днес още преди обяд над Западна България, а след обяд и над централната част на страната ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици и временни усилвания на вятъра. Има условия за градушки. В Рило-Родопската област и на места в Предбалкана явленията ще са интензивни, валежите – значителни.

Жълт код за валежи и гръмотевични бури е обявен за 12 области на страната за 7 юли, събота, сочи справка в сайта на НИМХ-БАН. Предупреждението е в сила за областите Видинска, Монтанска, Врачанска, Ловешка, Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска, Благоевградска, Кюстендилска, Пернишка, Софийска област и столицата София. В тези области се очакват краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури, възможни са и градушки. Очакваните сумарни количества за денонощието ще са между 15 и 35 л/кв.м, на отделни места в планинските части и повече.

Над източните райони ще бъде предимно слънчево. Максималните температури ще са между 27 и 32 градуса, в западните райони – малко по-ниски.
Над планините ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 20 градуса, на 2000 метра – около 13 градуса.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа бриз. Максималните температури ще са 27-28 градуса. Температурата на морската вода е 24-25 градуса. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg