/ ThinkStock/Getty Images
Множество сигнали са постъпили днес в Областната дирекция на МВР-Силистра за атаки на телефонни измамници. До момента няма данни за измамени. Обажданията са получени не само в областния град, но и в някои от по-малките населени места. Приложена е актуалната напоследък схема за участие в полицейска операция.

Обажданията постъпват предимно на стационарните телефони на възрастни хора, напомнят от МВР. Първоначалното обаждане е от мъж или жена, представящи се за близки или роднини на жертвата, които искат пари по класическа схема – обикновено за лечение на болен, но го правят по толкова груб и очевиден начин, че атакуваният да разпознае измамата. Не са редки случаите и на отправени закани за саморазправа или за нанасяне на побой.

Веднага след като жертвата затвори, постъпва следващо обаждане - от мним полицейски служител, който иска съдействие за залавянето на престъпниците.

След като получи съгласие, той дава указания жертвата да хвърли през балкона наличните си пари или да ги остави на определено място, за да може измамниците да бъдат заловени от полицията в момента, когато ги вземат. Гарантира, че сумата ще бъде върната след края на операцията.

5 млн. лева са спечелили телефонните измамници от началото на годината

Измамниците често искат мобилния номер на жертвите си и поддържат непрекъснат контакт, за да ги държат под контрол и да направляват действията им.

За пореден път от МВР предупреждават да не даваме пари и ценности на непознати под никакъв е предлог. и припомнят, че няма практика, в която полицията да иска пари от гражданите за изпълнение на служебните си задачи.

От ведомството съветват възрастните хора да не хвърлят пари и ценности през балкона, вярвайки, че оказват съдействие на полицията, да не се доверяват на хора, които не познават и да не предоставят лични и данни за свои близки по телефона.

Съветите към младите са да поговорят с възрастните си близки за телефонните измами и постоянно да им напомнят какви са престъпните схеми и как да реагират, ако попаднат в такава ситуация.
 
В случай на съмнително обаждане или опит за телефонна измама, незабавно трябва да се подаде сигнал на тел.112.