Телефонни измамници свиха 44 бона само за ден в Силистра
Телефонни измамници свиха 44 бона само за ден в Силистра / Дарик Нюз - архив

Две телефонни измами със значителни парични суми са регистрирани само за ден в Силистра, информират от Областната дирекция на полицията. Тяхна жертва са станали две жени – на 75 г. и на 64 г., въведени в заблуждение по най-актуалния напоследък сценарий за участие в полицейска акция.

Първоначално те получили обаждане от мним лекар, че техен близък се нуждае от заплащане на животоспасяваща операция, последвано от заплахи за саморазправа, ако не бъде заплатена исканата сума. Непосредствено след това последвало второ обаждане от мъж, представящ се за полицейски служител, който обяснил, че действията на измамниците са под наблюдението на полицията и предстои акция за тяхното залавяне. Поискал от жените да съдействат като хвърлят от терасите си всички парични средства и ценности, с които разполагат. Обяснил, че след като измамниците бъдат хванати в момента, когато вземат парите, те ще им бъдат върнати.

Така 75-годишната жена хвърлила от терасата 28 860 лв., 2 златни синджира и 3 златни пръстена, а 64-годишната - 15 200 лв. По случаите работи РУ-Силистра, образувани са досъдебни производства.

От полицията призовават за пореден път:  Не давайте пари на непознати под никакъв предлог. Подлагайте на съмнение всяко телефонно обаждане, в което някой ви иска парични средства. Имайте предвид, че няма практика, в която полицията да иска пари от гражданите. Затова не давайте парични суми и ценности на непознати, вярвайки, че оказвате съдействие на полицията. Преди да предприемете каквото и да било, свържете се с тел.112 или с близките си.