Нова схема в Добричко: телефонни измамници плашат с физическа саморазправа
Нова схема в Добричко: телефонни измамници плашат с физическа саморазправа / Дарик Добрич

През последните месеци в Добричка област се наблюдава нов сценарий, който ползват телефонните измамници, алармират от ОД на МВР. Ако жертвата откаже да даде поисканата сума пари, получава второ обаждане, в което те я заплашват, че знаят местонахождението й и ще приложат физическа саморазправа.

От полицията поясняват, че измамниците са много изобретателни, с тренирани психологични умения, като по време на телефонния разговор се ориентират за възрастта на потърпевшите и се възползват от първоначалния им шок, за да ги манипулират. Те често сменят сценариите и обикновено търсят своите жертви сред възрастните хора.

От Дирекцията за пореден път напомнят да не се дават под никакъв предлог лични данни и адрес по телефона.

Престъпниците работят по няколко основни сценария при телефонна измама: мним полицай, който ви иска пари за задържане на мошеници; капаро за купуване на климатици и радиатори; освобождаване на колет; изгодна сделка за закупуване на ремъци, лагери и други части; внасяне на гаранция; откуп за отвличане; печалба от лотарията; подкупи за различни служители; мним доктор при инцидент, саниране и други.

От ОД на МВР Добрич съветват гражданите, ако им бъде отправена подобна "оферта" или предложение, да не се доверяват само на телефонното обаждане. Да настояват за лична среща, да питат за имена и събития, които обаждащият се би трябвало да знае, да търсят обратна връзка с него, да се свържат с други общи познати и роднини или с полицията. В никакъв случай да не приемат да правят разплащания в други градове. Да не споделят каквато и да било конфиденциална информация, относно лични документи, данни и адрес. Незабавно да уведомяват кмета на населеното място и обслужващия ги полицейски служител.