Телефонните измами двойно повече, престъпниците вече ползват по две-три мулета
Телефонните измами двойно повече, престъпниците вече ползват по две-три мулета / Дарик Добрич
Телефонните измами двойно повече, престъпниците вече ползват по две-три мулета
74757
Телефонните измами двойно повече, престъпниците вече ползват по две-три мулета
  • Телефонните измами двойно повече, престъпниците вече ползват по две-три мулета

Двойно е нараснал броят на телефонните измами в Добричка област, показват данни на Областната дирекция на МВР. От началото на 2014 година до момента те са 64 при 30 за същия период на миналата година. Част от измамите са извършени от лица от Добрички регион, които са използвали общоприетата в страната схема с постадал роднина. Тези 4-5 местни измами са разкрити, заяви зам.-директорът на МВР-Добрич Галин Савов. Това обаче са престъпления, които се доказват трудно, защото в най-добрите случаи полицията стига до лица, които не са поръчителят или извършителят, те понякога дори не знаят, че са участници в престъпна схема, допълни директорът на ОД на МВР Цветомил Цанев.

Има доста заловени посредници, т.н. мулета, които пренасят парите. Те обикновено не знаят какво се случва, затова е изключително трудно да се достигне до измамниците, коментират криминалистите.

„Най-лесният и най-често срещаният начин за вербуване на посредници е чрез интернет обяви за търсене на работа. Хората получават примамлива оферта – срещу 100 лева да вземат например плик от определено място и да го занесат на друго. Почти винаги това са безработни хора. Напоследък се случва предаването на взетата сумата да става чрез две-три мулета, за да не се стигне до престъпника”, коментира Галин Савов.

Имало случай на възрастен човек от Добричко, който е мамен три пъти и три пъти е давал пари. Поддават се стари хора, няма измамен на 40-годишна възраст или по-млад. Полицията провежда разяснителна дейност чрез кметовете и читалищата в малките населени места, разпространява брошури в кместствата, по селските автобусни спирки. Правят се и ежеседмични срещи със самотно живеещи хора.

Следейки обществената практиката в Европа, май ще се окаже, че България е единствената държава с такива измами, допълни Галин Савов. Чуйте думите му в прикачения файл.