Нова схема за измами по телефона разкриха в Силистра
Нова схема за измами по телефона разкриха в Силистра / netinfo

50-годишен мъж от великотърновско село е задържан в Силистра като участник в нова схема за телефонни измами. Само за един ден в полицията в дунавския град са получени 5 сигнала за новия "сценарий".

От полицията разкриват, че престъпната схема е замислена с двама участници. Единият – в някои от случаите жена, звъни на произволен домашен телефон и се представя за далечен роднина на домакините, но без да съобщава името си. Обикновено потърпевшите се заблуждават и сами назовават някакво име. Измамникът обяснява, че е задържан в ареста заради транспортно произшествие или по друга причина. Моли роднината си да плати парична гаранция и дава телефонен номер на мъж, който се представя за прокурор или дознател. За място на срещата се избира оживен градски район. Така милостивите близки доброволно предават на измамниците суми, вариращи от 100 до 1500 лв.

Преди месеци в Силистренско бяха разкрити механизми за измами с маслени игли, колетни пратки и ваучери за телефони. От полицията съветват при съмнителни обаждания, жертви на които обикновено са възрастни самотни хора, да се търси съдействие на тел. 166.