Предпазването от затлъстяване започва още при вътреутробното развитие
Предпазването от затлъстяване започва още при вътреутробното развитие / sxc.hu

България е на шесто място в ЕС по затлъстяване при децата. Пред нас са само Гърция, Кипър, Англия, Ирландия и Италия. Това е голям проблем, защото затлъстяването е свързано с честотата и тежестта на захарния диабет -тип 2 и сърдечно-съдовите заболявания, коментира в курорт „Албена” доц. д-р Светослав Ханджиев, председател на Българската асоциация за изучаване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Предпазването от затлъстяване започва в ранна детска възраст и дори още при вътреутробното развитие, отбеляза специалистът. По думите му, ако една бъдеща майка не желае детето й да бъде дебело и да боледува, не трябва да допуска теглото й по време на бременността да се увеличи повече от 15-16 кг, максимум 20.

Храненето на децата и подрастващите е свързано с тяхното здравословно състояние и затова изграждането на правилни навици е много важно, посочи още Ханджиев. Той отбеляза, че такава е целта на инициативата  „Училище за здраве", реализирана в курорт „Албена” в рамките на общоевропейкия проект „ЕРНЕ”. В мероприятието са участвали над 130 души  - деца, родители и учители, които са преминали обучение за принципите на здравословния начин на живот.

Проектът има четири основни акцента - консумация на пресни плодове и зеленчуци, увеличена физическа активност, пиенето на вода и добрия сън, подчерта доц. Ханджиев. По думите му вече има изследвания, които показват, че недостатъчния и неспокоен сън също може да бъде причина за започване на затлъстяване при децата.

Специалистът посъветва още да спазваме нашите хранителните традиции, според които на трапезата трябва да има кисело мляко, сирене и разнообразни плодове и зеленчуци. Освен това е важно да се намали употребата на сол и да се знае, че закуската трябва да бъде кралска, обядът за богаташ, а вечерята за бедняк.