Тодор Гикински слезе при протестиращите
Тодор Гикински слезе при протестиращите / Дарик Добрич
Гикински: До месец проблемите в Рилци ще бъдат решени
Общински съветници предложиха да се проведе извънредна тематична сесия на Общинския съвет на Добрич, посветена на проблемите с водоснабдяването на квартал Рилци. Това стана на поредния протест на жителите на квартала, който се проведе днес пред сградата на ВиК-Добрич.
 
В Рилци живеят около 2000 души. Местните хора недоволстват заради нерешените с години проблеми с водата. Те твърдят, че вече месец на високите места в квартала вода има много нередовно и за кратко. „От началото на август нямам вода. Станал съм водоноска”, сподели един от живеещите в Рилци.

ВиК решава спешно проблемите с водоподаването в Рилци и Балик
 
Според ВиК проблемите в квартала са неглижирани от десетилетия. Там всеки ден стават аварии и се налага спиране на водата. Имало и кражби на вода – хващани са поне четирима души да отклоняват сериозни количества. При протестиращите слезе управителят на ВиК-Добрич Тодор Гикински, който обеща до месец проблемите да се решат.

ВиК: Не приемаме ситуацията в Рилци да се използва за политически цели
 
„Проблемът е от 30 години, сега ние предприемаме адекватни мерки. Има компрометирана тръба на булеварда, днес я подменяме цялата. Тя се намира на 3 метра дълбочина и не е била ремонтирана от  20 години. По главния булевард, който е международен път, правим два водопровода. До 1 месец няма да има проблем с водата в Рилци”, заяви Гикински.
 
Междувременно от общината обявиха, че са разписани конкретни срокове и дейности, които ще бъдат стриктно следени от администрацията. С безводието в Рилци се ангажираха и общински съветници от Реформаторския блок, които поискаха да се проведе извънредна сесия на Общинския съвет, на която да бъдат изслушани експертите на ВиК, шефът на дружеството и бордът му и да се дадат конкретни срокове за разрешаване на проблемите. Михаел Игнатов и Нивелин Радичков бяха на протеста в качеството си на граждани и общински съветници, както сами обясниха.

Жители на Рилци протестираха срещу безводието в добричкия квартал (СНИМКИ)
 
Игнатов заяви, че подкрепя гражданите, които се чувстват ощетени от управлението на ВиК-оператора. „Проблемите са оставяни неразрешени през годините – проблемите с общата вода, с неглижиране на авариите. Искал съм отговори от управителя на ВиК, от областния управител, от депутати, но не съм получавал. Като гражданин на Добрич смятам, че трябва да се направи извънредна сесия на ОбС”, посочи Игнатов.
 
„Има предел на поносимост, всеки ден в медиите хора се оплакват, че нямат вода по три-четири дни”, допълни Радичков.
 
Той твърди, че хора, работещи във ВиК, споделяли, че ВиК-дружеството умишлено се води към фалит, но ги било страх да кажат това открито.

Жителите на Рилци ще протестират пред сградата на ВиК в сряда

От БСП, които първи подкрепиха протестиращите, отново настояха, че не става въпрос за политика, а за нормалния живот на гражданите. Лидерът на социалистите Мая Димитрова каза, че е доволна да види свои колеги, подкрепящи хората от Рилци и че одобрява провеждането на извънредна сесия.

ВиК Добрич протест Рилци
Дарик Добрич

ВиК Добрич протест Рилци
Дарик Добрич