Брошури за безопасност ще раздават полицаи на учениците в Силистренско
Брошури за безопасност ще раздават полицаи на учениците в Силистренско / ОДМВР - Силистра
Брошури със съвети за безопасност ще бъдат раздадени в учебните заведения в Силистренска област в началото на новата учебна година. Превантивните материали са изработени от Главна дирекция „Национална полиция” – МВР и се издават с финансовата подкрепа на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Те са предназначени както за най-малките ученици, така и за тийнейджърите, а тематиката им е съобразена с основните рискове за живота и здравето на децата. За да знаят къде винаги могат да получат съвет и подкрепа, в една от брошурите е представена работата на инспектора в Детска педагогическа стая. Още в първия учебен ден полицейски инспектори ще влязат в в максимален брой от училищата в областта, за да могат брошурите да достигнат до адресатите си в най-кратък срок.

И тази година ОД на МВР-Силистра предприема допълнителни мерки за сигурността на учениците и обезпечаването на обществения ред в районите на учебните заведения. Проведени са срещи с представители на Регионалното управление на образованието, общинските администрации и с директорите на учебните заведения. Взети са мерки за подобряване на координацията между институциите и създаване на организация за бърза реакция при проблемни или рискови ситуации. В сградите на детските градини и училищата се извършват проверки, за да се отстранят евентуални пропуски в охраната и пропускателния режим. Преди старта на новата учебна година, а и след това полицията ще извършва системен контрол относно забраната за продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца и присъствието на малолетни и непълнолетни в питейните и увеселителни заведения.

Мерки за пътната безопасност на учениците са набелязани в рамките на   традиционната превантивна акция под наслов „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”, която ще продължи до 31 октомври. Още в първия учебен ден полицейското присъствие в районите на училищата ще бъда заселено. Направени са графици, чрез които ще се осигури дежурство на полицейски сили в пиковите часове, когато децата отиват или се връщат от училище.

В цялата страна дните от 25 септември до 1 октомври са обявени за Седмица за превенция на детската пътна безопасност, а 30 септември - като Ден на превенцията.