/ iStock/Getty Images
Ресторантьори от Добрич се обединяват в кауза за по-чист град. Кампанията е за почистване на междублокови пространства и е под наслов „Пица за смет”.

Това съобщиха на пресконференция организаторите. Инициативата ще се проведе на 28 април от 9:00 до 14:00 часа. Идеята за подобна кампания е на собственика на ресторант Димитър Димитров.

Кметът на Добрич ще взима близо 7000 лв. заплата

Бързо събира съмишленици, като за няколко дни се присъединяват и други заведения за хранене, които също предлагат пици. "Желанието ни е в кампанията да се включат повече млади хора, затова решихме срещу предадения отпадък, да предлагаме талон за пица", каза шеф Димитър Димитров. 

Кметът Йордан Йорданов обясни, че всеки, който иска да стане част от инициативата, може да го направи, като в деня на събитието излезе и събере три чувала с отпадъци. 

Чувалите за смет се осигуряват от Общината. В деня на самата кампания ще бъдат позиционирани 10 пункта, откъдето гражданите ще имат възможност да получат чувалите, а по-късно да ги върнат пълни със смет и да вземат своя талон за безплатна пица.   

Към момента са подготвени 460 талона. Очакванията на организаторите са срещу тях да бъдат предадени 1380 чувала с отпадъци. Винаги съм имал желание бизнес и Община да работят съвместно и в интерес на гражданите, каза Люцкан Малджиев - собственик на Пица „Италия”.

Той призова към по-масово участие в инициативата. Управителят на почистващата фирма в Добрич „Уейст солюшънс” Калин Рачев изрази надежда събитието по почистване да се превърне в традиционно и отправя молба към гражданите на Добрич, в деня на акцията, да предават чувалите на определените за това пунктове.

Пунктовете за предаване на отпадъци са на следните локации на територията на Добрич:

- квартал "Рилци" - читалище „Пробуда”
- жп гара Юг - бул. „Добричка епопея”
- Младежки център - Добрич
- Мемориален комплекс „Хан Аспарух“
- Архитектурно-скулптурен комплекс „Добротица”
- жилищен квартал (ж.к.) „Балик”- Площадка за разделно събиране на отпадъци - ул. Христо Ботев” 68
- жк. „Балик” бл.20 – пред детската площадка
- паркингът пред училище „Св. Климент Охридски” 
- жк. „Строител” - пред бл. 58
- паркингът на Диагностично-консултативен център (ДКЦ) - 2


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Павлина Живкова, БТА