Певиците на Соколово - номинирани за живи човешки съкровища на България
Певиците на Соколово - номинирани за живи човешки съкровища на България / Дарик Добрич - архив

Певиците на Соколово” е номинацията на област Добрич за попълване на националната програма „Живи човешки съкровища – България 2012”. Решението бе взето на днешното заседание на Регионалната експертна комисия за провеждане на първична селекция в област Добрич, назначена със заповед на Областния управител. Комисията с председател д-р Ива Станоева от Института за етнология и фолклористика при БАН, е разгледала общо две постъпили предложения -  „Певиците на Соколово”, номинирани от Народно читалище „Просвета – 1900”, с. Соколово, община Балчик и „Веселина Малчева – един разказвач от Добруджа”, номинирана от Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 година”, гр. Добрич.

За втория етап на селекцията бе излъчена кандидатурата на Народно читалище „Просвета – 1900”, с. Соколово, община Балчик: „Певиците на Соколово”.
Кампанията е организирана от Министерството на културата, съвместно с Българска академия на науките. Проектът цели да се насърчат носителите на нематериалното културно наследство да практикуват дейностите и да предават познания и умения на следващите поколения.

Попълването на Националната система „Живи човешки съкровища – България” се извършва на две години и нейният предишен етап се състоя през 2010 г. в рамките на Националния събор на народното творчество „Копривщица – 2010”. Право на номинации в програмата имат народните читалища, като най-стари културни институции, представени и днес в почти всяко селище на България, както и местните музеи.
През месец юни 2012 г. Национална експертна комисия, назначена от министъра на културата, ще обсъди и оцени 28-те регионални предложения и ще предложи до пет кандидатури пред Националния съвет за нематериално културно наследство. Те ще бъдат предложени на министъра на културата за утвърждаване. Церемонията по тяхното обявяване и награждаване е предвидена за празника Еньовден - 24 юни 2012 г. в Министерството на културата.