Отказаха да изменят ареста на добричлия, разследван за убийство
Отказаха да изменят ареста на добричлия, разследван за убийство / Дарик Варна

Варненският апелативен съд остави зад решетките Илия Илиев от Добрич, който е разследван за убийство в съучастие и от март тази година е с мярка за неотклонение „задържане под стража“. На свое заседание днес Апелативният съд потвърди определение на Окръжен съд Добрич от миналата седмица, с което на 25-годишния Илиев му е било отказано изменение в по-лека на процесуалната мярка на принуда. Освен това първата съдебна инстанция е определила и двумесечен срок, в който мярката не може да се обжалва.

Пресслужбата на съда припомня, че в първия ден на март във фургон на ВиК в Добрич бил открит мъртъв Левент Джемал. Експертизата установила, че по тялото на пребития мъж имало множество увреждания и наранявания, а причината за смъртта на 43-годишния мъж била тежка гръдна травма. Бързите действия на органите на реда довели да задържането на Илия и на Желязко, които са привлечени като обвиняеми за тежко престъпление, извършено в съучастие. И двамата обвиняеми са в ареста от близо 4 месеца с определения на Добричкия окръжен съд.

Днес втората съдебна инстанция потвърди като правилно и законосъобразно определението на съда в Добрич, с което е било отказано изменението на мярката на обвиняемия. Варненският апелативен съд намира, че събраните при разследването доказателства и материали към настоящия момент потвърждават категорично обоснования извод, че Илия е съпричастен към убийството на Левент в качеството на съизвършител. Разпитани са множество свидетели, в това число и двамата обвиняеми, извършен е и следствен експеримент с участието на вещи лица.

Веднага след като установил, че Левент вече не е жив, Илия укрил вещи на пострадалия, което води съда до извода, че ако е на свобода младият мъж може да се укрие от наказателно преследване или да извърши друго престъпление. Определението на Варненския апелативен съд е окончателно.