българия отбелязва 181 години от рождението на Васил Левски
българия отбелязва 181 години от рождението на Васил Левски / БГНЕС, архив
Днес се навършват 181 години от рождението Васил Левски. Годишнината се отбелязва с редица прояви в цялата страна.

Гражданите на Добрич ще почетат Апостола на българската свобода с общоградско поклонение и поднасяне на цветя пред паметника на Левски до храм „Св.Георги” от 10.00 часа. Добричлии ще отбележат и 102 години от рождението на кап. Димитър Списаревски с поднасяне на цветя на паметната плоча на героя.
 
В Карлово, родния град на Левски, по традиция ще бъдат посрещнати участниците в националния туристически поход „По стъпките на Васил Левски” , а от 21.00 часа на площада в града ще се състои тържественият митинг- заря.
 
Васил Кунчев е роден в Карлово през 1837 година. След смъртта на баща си 15-годишното момче отива при брата на майка си - архимандрит Василий, който е таксидиот на Хилендарския манастир в Карлово и Стара Загора. През 1959 година е ръкоположен за йеродякон. Решава да се посвети на революционната борба, "захвърля расото" и в начало на 1962 година отива в Белград, където Георги Раковски подготвя Първата българска легия. Заради своите умения Васил Кунчев получава прозвището Левски. Участва в четата на Панайот Хитов, а сетне и във Втората българска легия на Раковски.

Левски става един от идеолозите на българската национална революция. Негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация, която започва да гради в началото на 1869 година. Апостолът на свободата е убеден, че "нашето дело зависи от нашите собствени усилия". Той е заловен в Къкринското ханче край Ловеч в края на 1872 г. Процесът срещу Левски е в София, а присъдата му - смърт чрез обесване, е произнесена през януари 1873 година и следващия месец е изпълнена.