/ Окръжен съд-Добрич
Състав на Окръжен съд-Добрич потвърди 2-годишна ефективна присъда, постановена от Добричкия районен съд срещу 25-годишен мъж от Добрич. На първа съдебна инстанция подсъдимият е бил е признат за виновен в това, че на 17 септември 2017г. в Добрич, при условията на опасен рецидив, е отнел чужди движими вещи на обща стойност 338.20 лева.

Глоба от 340 британски лири ще плати добричлия, шофирал без предпазен колан в Англия

Мъжът извършил кражбата от къща, в която проникнал като счупил остъкленото преддверие към дома и повредил бравата на входната врата. От жилището той задигнал метална количка, кафемашина, прахосмукачка, монитор за компютър, куфар, три стенни часовника, две електрически шевни машини, инструменти и други вещи.

25-годишният мъж е бил осъден в условията на съкратено съдебно следствие, след като е признал вината си и всички факти, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт. Впоследствие той е обжалвал постановения съдебен акт с искане за по-леко наказание, под определения в закона минимум, с твърдението, че има многобройни смекчаващи вината му обстоятелства.
 
Осъден в Полша каварненец ще търпи наказанието си у нас

Окръжният съд е преценил, че определеното от Районния съд наказание в размер на 2 години „лишаване от свобода” е справедливо, ще въздейства предупредително върху подсъдимия и ще му отнеме възможността да върши други престъпления.

Съдебният състав е счел, че подбудите за извършване на деянието трябва да се търсят не в липсата на доходи и трудова заетост, както твърди в жалбата си подсъдимият, а в ниската степен на общественото му съзнание, в неговия престъпен навик и в грубото незачитане на установения в страната правов ред, в частност чуждото право на собственост.
 
Окръжен съд-Добрич допусна предаване на български гражданин на германските съдебни власти

Воден от тези съображения съдът е потвърдил изцяло първоинстанционната присъда. Мъжът ще търпи наложеното му наказание при първоначален строг режим. Той е осъден да плати и обезщетение за причинените с деянието имуществени вреди, както и направените по делото разноски в размер на 147.50 лева.
 
Постановеното от Окръжен съд решение е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.