/ Дарик Добрич
Окръжен съд допусна предаване на български гражданин на германските съдебни власти в изпълнение на издадена срещу него Европейска заповед за арест с цел изтърпяване на наложено му ефективно наказание „лишаване от свобода“.

Задържаха под стража мъж от Каварна, издирван за изтърпяване на присъда в Полша

В Германия 45-годишният мъж е бил осъден на 1 година и 10 месеца „лишаване от свобода“, след като е бил признат за виновен в склоняване към проституция, трафик на хора и нанасяне на телесна повреда, информират от пресслужбата на Окръжен съ. Присъдата е била постановена на 10 април 201 4г. от Областен съд-Берлин. На 14 май т.г. компетентните германски власти са обявили мъжа за международно издирване с Европейска заповед за арест.
 
Съдът наложи „задържане под стража“ на неправоспособен мотоциклетист, разследван за смърт на пешеходец

От получените в Окръжния съд документи става ясно, че той трябва да изтърпи остатъка от наложеното му наказание, след като от него се приспадат 220 дни, времето през което е бил в ареста с мярка за неотклонение "задържане под стража".
 
Задържаният е дал пред Окръжен съд доброволно съгласие да бъде предаден на германските власти, за да изтърпи присъдата си. Той е  заявил, че не се отказва от принципа на особеността, според който германските власти могат да го преследват само за престъпленията, посочени в Европейската заповед за арест, но не и за друго деяние.
          
Предават българска гражданка на френски съд

Съдебният състав потвърди наложената на мъжа мярка за неотклонение „задържане под стража“
, като разпореди задържаният да бъде приведен във варненския затвор до фактическото му предаване на германските власти.
 
Решението на Добричкия окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.