/ / Thinkstock/Getty Images
Окръжен съд-Добрич допусна предаване на българска гражданка на френските съдебни власти в изпълнение на издадена срещу нея Европейска заповед за арест. Искането за предаване на 28-годишна жена, е издадено на 24 май т.г. от прокурор при Областен съд - град Бобини.

Задържаха сводник, действал във Франция

Срещу нея има наказателно преследване за 3 престъпления:
съучастие в трафик на хора, сводничество и участие в престъпна асоциация, извършени от 2015 г. до 23 януари 2018 г., в Париж, регион Ил дьо Франс. Максималният размер на наказанието, което френските закони предвиждат за такива престъпления, е 10 години „лишаване от свобода“.

Пред Окръжен съд-Добрич жената даде съгласие доброволно да бъде предадена на френските съдебни власти. Тя не се отказва от принципа на особеността, което означава, че френските власти могат да я преследват само за престъпленията, посочени в Европейската заповед за арест, но не и за друго деяние.

От Франция е получено уверение, с което се гарантира, че след приключване на наказателното производство срещу българската гражданка, ако бъде призната за виновна и осъдена, при нейно желание тя ще бъде върната в България за изтърпяване на евентуално наложено й наказание лишаване от свобода.

Мъж от Добрич ще плати глоба, наложена му от полски съд

Съдебният състав разпореди жената да бъде приведена в затвора в Сливен до фактическото й предаване на френските власти.

Постановеното решение е окончателно и не подлежи на обжалване.