Осъдиха двама за убийство при битов скандал
Осъдиха двама за убийство при битов скандал / netinfo

Добричкият окръжен съд призна за виновни Димитър Генчев и Велико Стоев от с. Красен, община Ген. Тошево за виновни, че в съучастие като съизвършители са умъртвили своя съселянин Иван Стоянов. Престъплението е извършено през април 1993 година в силно раздразнено състояние, причинено от пострадалия с противозаконно действие.

47-годишният Генчев и 70-годишният Стоев са получили наказание по 11 месеца „лишаване от свобода”, съобщават от пресслужбата на Окръжен съд. Те трябва да заплатят солидарно на бащата на жертвата обезщетение от 10 хил. лв. ведно със законната лихва от датата на инцидента за причинените му морални щети и страдания.

През 1993 г. двамата осъдени и потърпевшият Иван Стоянов работели в земеделската кооперация на с. Красен. След употреба на алкохол в кръчмата на селото, тримата се скарали. Спречкването прераснало в сбиване, при което 39-годишният Стоянов извадил нож и нанесъл два удара на Стоев, който получил порезни рани. Генчев успял да вземе ножа на Стоянов и да му нанесе удар в шията. Последният починал на място от кръвозагубата.

В досъдебното производство е изяснено, че двамата осъдени са били в състояние на силно раздразнение, причинено от пострадалия с повдигнатия от него скандал и с нараняването на Стоев с нож.

Двамата осъдени нямат предишни присъди и ползват се с добро име в с. Красен.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативен съд - Варна.