/ Снимка: Дарик, архив
Окръжен съд-Добрич допусна предаването  на български гражданин на полските власти, в изпълнение на издадена срещу него Европейска заповед за арест с цел изтърпяване на наложено му ефективно наказание „лишаване от свобода“.

3 месеца затвор за 22-годишен, шофирал повторно без книжка

В Полша 30-годишният мъж от Добрич е бил признат за виновен в разпространението на психотропни и упойващи вещества, извършено в периода март - юни 2014г., за което е бил осъден на 3 години и 6 месеца затвор.

Съдебният акт, постановен от Районния съд в град Познан, е влязъл в сила на 25 октомври 2017 година. На 7 ноември 2018г. компетентните полски власти са обявили мъжа за международно издирване с Европейска заповед за арест и на 21 март т.г. той е бил задържан в Добрич.
        

Условна присъда за шофьор на влекач, откраднал дизелово гориво

В предходно съдебно заседание мъжът заяви пред Окръжния съд, че дава доброволно съгласие да бъде предаден в Полша, за да изтърпи присъдата си. Той декларира, че не се отказва от принципа на особеността, според който полските власти не могат да го разследват и съдят за различно престъпление, извън посоченото  в Европейската заповед за арест.
        
Съдебният състав потвърди наложената на мъжа мярка за неотклонение „задържане под стража“, като разпореди задържаният да бъде приведен във варненския затвор до фактическото му предаване на полските власти.
          
Решението на Добричкия окръжен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.