Очаква се Оливър Стоун да посети филмовия фестивал в Балчик
Очаква се Оливър Стоун да посети филмовия фестивал в Балчик / снимка: www.sxc.hu

Носителят на три оскара американски режисьор Оливър Стоун се очаква да уважи с присъствието си тазгодишното девето издание на фестивала за късометражно кино в Балчик. Това сподели в интервю за Балчик Инфо шефът на фестивала Цанко Василев

- Преди дни Общинският съвет на Балчик реши да спести на бюджета разходите за фестивали и провеждането на поредица културни събития. Сред тях е и фестивалът за късометражно кино, чиито организатор е ръководената от Вас фондация. Как оценявате това решение?

- Като несериозно и твърде лекомислено. Каквито и мотиви да изтъква Общинският съвет за това си решение, то може да се тълкува само по един начин - като израз на презрение и апатия към културата и духовността. На практика Общинският съвет реши да избави Балчик от културен живот и емоция. Това е обидно и несправедливо преди всичко за балчиклии. Вярвам, че това решение е плод на моментен административен шемет и е разумно да се преразгледа.

- Не контрастира ли спирането на финансирането на фестивала с огласените награди за очакваното тазгодишно издание, изразяващи се под формата на  златни кюлчета?

- "В Двореца" е голям филмов фестивал с няколко конкурсни програми. Наградният фонд се разпределя между победителите в отделните категории. Не виждам как бихме си го спестили, при условие че размерът му се формира като процент от общия бюджет на фестивала и се обявява много преди началото на събитието. Фестивалът е единственото събитие в Балчик, което не се издържа изцяло от общинска субсидия. Парите, които получава от Община Балчик, представляват съфинансиране по договори към програми на Европейския съюз. В този ред на мисли фестивалът дава на града повече, отколкото получава. Подготовката и организацията на всяко издание на фестивала е постоянен целогодишен процес.

- След поредицата световни звезди, дошли в Балчик за предишните издания на фестивала, тази година се очакват Оливър Стоун, Роман Полански. Разбирам, че има интерес и от дипломатическия корпус към събитието. Ще потвърдите ли всичко това?

- Фестивалът за късометражно кино е международно събитие и традиционно се посещава от дипломати и официални представители на множество чуждестранни държавни културни институции. Защото изкуството и в частност киното е най-достъпният начин да популяризираш културата на една страна. Колкото до звездното присъствие на фестивала тази година - не бих отрекъл, че сме в процес на преговори за гостуване на филмови творци от световна величина и Оливър Стоун е един от тях. Изходът от тези преговори ще бъде функция на окончателното гласуване на общинския бюджет.

- В интернет, а и по улиците на Балчик, темата за стопираните средства за култура е №1. Вярвате ли, че по време на криза хората ще скочат точно в  защита на културата?

 -Не просто вярвам. Убеден съм.