Обсъдиха възможностите за възобновяване на междуболничното партньорство Шафхаузен-Добрич
Обсъдиха възможностите за възобновяване на междуболничното партньорство Шафхаузен-Добрич / община Добрич

Възможностите за възобновяване на междуболничното партньорство Шафхаузен- Добрич са били обсъдени при посещението на кмета на Добрич Детелина Николова в швейцарския град, съобщават от общината. На среща със заместник-кметовете на града Рафаел Ронер и Симон Щокер са дискутирани и многото възможности за културен обмен в рамките на международните фестивали, които се провеждат  в двата града, както и между учебните заведения. На срещата е присъствала и Барбара Геринг, носител на званието "почетен гражданин на Добрич", която се е ангажирала да бъде посланик и двигател на възможните съвместни инициативи и нови партньорски дейности.

Връзките между двата града съществуват повече от 20 години чрез двете дългогодишни партньорства – междуболничното партньорство „Шафхаузен – Добрич“ и Про Зоо Добрич. Срещите в партньорския град са започнали с концерт на ансамбъл „Добруджа“, на който е присъствала посланик Меглена Плугчиева, Барбара Геринг и Линда Гредел – съпруга на обичания и уважаван от добричлии д-р Гредел, който също беше отличен със званието почетен гражданин през 1993 година. В срещата са се включили  и представители на местната власт в града, на кантоналната болница, на медиите и много приятели на Добрич и България. От сцената Детелина Николова е благодарила на партньорите от Шафхаузен за неизмеримата помощ във всички съвместни дейности и проекти, към ръководството на града и към посланик Меглена Плугчиева за поканата за участие в тържественото честване на националния празник на България в Швейцария.

Николова беше официален гост на честването за 3 март, организирано в българското посолство в столицата на Швейцария – Берн, а подаръкът на Добрич за дипломатическата ни мисия и българската общност в Швейцария беше участието на ансамбъл „Добруджа“. След официалното приветствие на посланик Плугчиева и министъра на външните работи на кантон Берн в залата е прозвуча песента „Хубава си, моя горо!“, изпята заедно от Детелина Николова, Н.Пр. Меглена Плугчиева, музикантите от ансамбъл „Добруджа“ и присъстващите български гости, дошли от всички краища на Швейцария да отпразнуват заедно Деня на България. Ансамбъл „Добруджа“ е изправил на крака публиката и гостите в залата, сред които са били представители на всички дипломатически мисии в швейцарската столица. Тържеството е завършило с общо българско хоро, което е повела Детелина Николова с националния флаг в ръка и в което са се включили всички българи – гости на посолството.