Община Ген.Тошево готова да финансира двойки с репродуктивни проблеми, няма желаещи
Община Ген.Тошево готова да финансира двойки с репродуктивни проблеми, няма желаещи / Дарик Сливен, архив

Само едно семейство се е възползвало от общинската програма за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми в Ген.Тошево от старта на програмата през 2015 г. до момента. Това съобщи в ефира на Дарик началникът на отдел „Образование, младежки дейности и спорт” в община Ген.Тошево Надежда Колева. Вече е факт и първото родено с помощта на програмата бебе в общината. То е момченце и се е появило на бял свят през 2016 г. През 2015 година общо две двойки са пожелали да се възползват от програмата, от които само едната е получила реална  финансова подкрепа.

От началото на 2016 г. и до сега, нито една двойка не се е възползвала от подпомагащото общинско фининсиране. „Слабата активност е главно поради нежеланието на семействата да признаят публично за проблема и да потърсят адекватна помощ и подкрепа за решаването му” – анализира Надежда Колева.

Максималният размер на помощта за всяко отделно семейство е в размер на 2 500 лв. еднократно, което не препятства двойката да кандидатства няколко последователни години, ако не е постигнат желания резултат, обясни Колева.

Бюджетът на програмата е в размер на 10 хил.лева и предвижда подпомагането на общо 5 семейни двойки с репродуктивни проблеми. Той се гласува всяка календарна година заедно с бюджета на общината. Община Ген.Тошево и фондация „Искам бебе” си партнират в осигуряването на специализирана медицинска и психологическа помощ при осъществяване на ин-витро процедурите във водещи софийски клиники.

Участието в общинската програма не е пречка семействата да кандидатстват и за държавно финансиране от страна на Центъра за асистирана репродукция, допълни Надежда Колева. Тя уточни още, че  няма никакви дискриминиращи критерии при подбора на двойките.  Единственото задължително  условие е, поне единият от партньорите да има настоящ или постоянен адрес на територията на Ген.Тошево.

Няма изготвен общински регистър колко са семействата с репродуктивни проблеми в Ген.Тошево, съобщи още началникът на общинския отдел „Образование, младежки дейности и спорт”. От общината гарантират пълна конфиденциалност на всички двойки,  пожелали  да участват в програмата.