Представят програма за превенция на изоставени деца в Ген.Тошево
Представят програма за превенция на изоставени деца в Ген.Тошево / Община Ген.Тошево

30 семейства в риск от шест населени места в община Ген.Тошево са получили подкрепа в рамките на иновативна програма, целяща да предотврати основните рискове за бебета и малки деца и да спре настаняването им извън семейството. Програмата е част от подкрепата, която фондация „Лумос” оказва на общински и държавни власти в регион Добрич за превенция на изоставянето на деца и ще бъде представена от 10.30 часа в залата на общината в Генерал Тошево.

Първоначално за участие в програмата са избрани четирите най-рискови населени места на територията на община Г. Тошево - Пчеларово, Росица, Василево, Спасово. На по-късен етап са включени и Кардам, Бежаново, Къпиново и Г. Тошево. Програмата включва изграждане на мрежа по превенция, картографиране на семействата в риск и планиране и оказване на индивидуална подкрепа на място. За изпълнение на част от необходимите дейности по подкрепа е наета патронажна сестра, информират от „Лумос”.

Резултатите от програмата показват, че 11 деца са насочени и обхванати от детска консултация, 8 деца са постъпили в детска градина след извършване на необходимите изследвания, 8 деца са насочени за консултация  към специалисти, 10 семейства са консултирани за семейно планиране и превенция на нежелана бременност, 4 деца са включени в подготвителен клас и нито едно дете не е настанено в институция.

В зависимост от конкретните нужди, семействата са били консултирани за опазване на здравето и насърчаване на развитието на малките деца в домашна среда. Оказаната подкрепа е включвала още посредничество и придружаване за достъп до здравни услуги, превенция на нежелана бременност, предоставяне на информация за възможности за социални и образователни услуги, финансова и материална подкрепа за семейства.

„Опитът от изпълнението на програмата показва, че успешната подкрепа за семейства и деца в риск може да се случи само с мобилна работа в общността, в която живеят, проактивен подход и мобилизиране на местната мрежа за подкрепа.“ - споделя Снежана Ванкова - ръководител на екипа на „Лумос” в Добрич.