Областният управител върна на Общинския съвет в Добрич  Наредбата за таксите в детските градини
Областният управител върна на Общинския съвет в Добрич Наредбата за таксите в детските градини / Дарик Добрич - архив

Областният управител на Добрич върна на Общинския съвет в Добрич "Наредба  за  изменение  и допълнение  на  Наредбата  за  определянето  и администрирането  на  местни  такси  и  цени  на услуги  на  територията  на  Община  град Добрич" с указание за отмяна на текста, който регламентира заплащането на "такса за храна" за децата от подготвителните групи в детските градини. Заповедта на областния управител д-р Маргарита Новоселска е от 23 февруари.

На последното си заседание общинските съветници решиха родителите на деца от подготвителните групи в детските градини в Добрич отново да плащат такса, след като миналата година след жалба на Стойчо Стойчев от сдружение "Граждани в повече" таксите бяха отменени с решение на Административния съд в Добрич, потвърдено от Върховния административен съд. Така от месец декември 2014 г. до момента, събирането на такси от общината бе преустановено.

Общинските съветници гласуваха промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, с които въведоха такса за храна на децата в подготвителните групи в размер на 1.50 лева на ден. Това на практика означава, че родителите ще плащат по около 30 лева месечно. Местните законотворци се мотивираха, че според Закона за народната просвета обучението на децата в подготвителни групи е безплатно, но родителите дължат такса за тяхното изхранване. Според общинската администрация новото решение е съобразено с дадените от Добричкия административен съд указания.

Стойчо Стойчев от сдружение „Граждани в повече” обяви, че ще сезира областния управител д-р Маргарита Новоселска за промяната и не скри намеренията си при ненамеса от нейна страна да обжалва отново Наредбата пред Добричкия административен съд.