Областният разтревожен от поредния опит за спиране на проекта за депото в Стожер
Областният разтревожен от поредния опит за спиране на проекта за депото в Стожер / Дарик Добрич

Областният управител Желязко Желязков е обезпокоен от поведението на общинските съветници от БСП при община Добричка, заявява той в позиция до медиите. На заседание на Общинския съвет от 27 септември т.г. не бе дадено съгласие за промяна на предназначението на част от пасището на село Стожер за изграждане на пътната връзка от пътя Добрич - Варна до депото. При гласуването не е било постигнато квалифицирано мнозинство от 2/3 от общия брой на съветниците, поради което решението не е прието. 11 съветници от ГЕРБ, ДПС и ПД "Социалдемократи" са гласували "за", а 6 от БСП и 2 от ЗНС са се въздържали. По същия начин местните парламентаристи са отхвърлили и предложението за изграждане на подземен електропровод до регионалното депо.

В резултат на този акт, изпълнението на проекта е сериозно възпрепятствано, което поражда недоумение и силно безпокойство, отбелязва се в обръщението. През следващия програмен период 2014 - 2020 г. за реализирането на депо, е предвидена безвъзмездна финансова помощ по ОП "Околна среда" само в размер на 45 млн.лева /при 5% съфинансиране от общините/, толкова колкото е настоящият проект. Ако не се построи депото, средствата трябва да се отделят от общинските бюджети, което е непосилно, посочва Желязков и припомня, че санкцията е 3 500 евро на ден за всяка община. Неколкократно ще бъде увеличена и такса смет за населението.

Областният смята, че жителите на село Стожер стават заложници на политически амбиции. "Нека помислят местните парламентаристи от БСП в община Добричка, дали това е в интерес на техните избиратели, защото определено е във вреда на всички общини и населението на област Добрич", заявява в категоричната си позиция Желязко Желязков.