Обгрижват 54 лица в неравностойно положение по проект на Община Тервел
Обгрижват 54 лица в неравностойно положение по проект на Община Тервел / Дарик Добрич

Проект „Грижа в домашна среда" на Община Тервел е одобрен за финансиране от ОП „Развитие на човешките ресурси". Общият бюджет е 499 260 лева, продължителността - 18 месеца. Ще бъдат осигурени ежедневни грижи за 54 лица в неравностойно положение - деца и възрастни с увреждания, хора над 65-годишна възраст, които не могат да се самообслужват. Възможност за трудова реализация ще получат 37 безработни - като социални и лични асистенти.

Към общинска администрация се създава функционално звено „Център за домашна грижа", в който ще има здравен и социални работници, психолог. Персоналът ще премине обучение със занимания, които да предоставят мотивационна и психологическа подкрепа.

Проектът е вторият одобрен на Община Тервел за мандат 2015-2019 г. Преди него получи финансиране ремонтът на актовите зали на СОУ по „Красива България". На 14 май т.г. ще бъде определен изпълнителят. В процес на оценка е проектът за пречиствателната станция на града, а до 30 май ще бъде внесен за разглеждане и оценка и проектът за Стратегия за местно развитие на Местна инициативна група /МИГ/.