Общински съвет Добрич
Общински съвет Добрич / Дарик Добрич
Комисията по предложенията за удостояване на почетни звания на Община Добрич има нов състав и вътрешни правила за работа. Членовете й бяха избрани на последната сесия от Общински съвет Добрич. Това са кметът Йордан Йорданов, председателят на ОбС Иво Пенчев, секретарят на Общината Калина Георгиева, съветниците Емилия Добрева, Камелия Койчева и Пламен Йорданов, както и представителите на граждански организации Атанас Пеев и Петър Крумов /почетни граждани/ и Иван Тодоров – председател на „ХобиСклуб“.
 
Комисията проведе своето първо заседание и гласува вътрешни правила за своята работа, с които се регулира допълнително изборът на почетни граждани на Добрич. В студиото на Дарик Иво Пенчев поясни, че легитимният кворум при заседание на тази постоянна Комисия ще бъде 5 души.
 
Предложения за почетен гражданин на Добрич ще се правят до 31 август всяка година. Пенчев припомни, че по новия Правилник за званията и отличията те могат да се внасят освен от кмета и съветници, само от инициативни комитети с подписка от 30 души или от организации. Комисията има около 20 дни да обработи предложенията, да изиска допълнителна информация или да организира дискусии, допитвания и анкети по предложенията.
 
Правилникът предвижда номинациите да се степенуват по няколко критерия, но Пенчев поясни, че те не са задължителни, а водещо си остава субективното отношение. Ще се оценява значението на приноса на номинирания – международен или локален е, повишил ли е качеството на живот у нас; има ли заслуги в професионалните или в общественополезни дела; участвал ли е в други сфери на социалния живот. Званието се дава и за изключителен героизъм.
 
Гласуването за номинираните в Комисията ще става тайно с интегрална бюлетина с изписани всички имена, като могат да се посочат повече от едно. Необходимо е един от предложените да получи минимум 7 гласа. При липса на квалифициран избор се прави втори тур и ако и той е неуспешен, Комисията не излъчва предложение.
 
Пенчев припомни още, че окончателният избор на почетен гражданин се прави от Общински съвет, който коментира предложението на Комисията и гласува тайно. Въведено е вече правило удостоеният със званието да е подкрепен от минимум 21 съветници.