Нова стратегия за социални услуги разработва община Тервел
Нова стратегия за социални услуги разработва община Тервел / netinfo

Предложение на кметския екип за нова стратегия за социални услуги е внесено в Общински съвет Тервел и ще бъде подложено на гласуване на предстоящото заседание на 13 април, съобщават от общината. Стратегията адресира дейности към всички уязвими общности и всички възрастови групи на територията на общината. Тя включва не само социални услуги и мерки, но и интегрирани политики и съществуващи ресурси на секторите образование, здравеопазване, както и  възможности за включване на пазара на труда.

Времевия хоризонт на общинския планов документ е до 2020 година. За всяка година, през която ще се работи по стратегията, се разработва оперативен план на дейностите. За 2016 и 2017 г. този план включва общо 14 основни дейности и мерки. Сред тях са както добре познати в общността социални услуги и традиционни похвати на работа на общинския екип, така и подготовка за нови дейности. В плана намират място подготовка на проект за обновяване и разширяване на материалната база на домашния социален патронаж в Тервел, както и подготовка на проект за преустройство на селската здравна служба в с.Безмер и превръщането й в нов център за социални услуги. Тези два проекта са основната инвестиция в социална инфраструктура, за която се готви общината чрез кандидатстване по новата Програма за развитие на селските райони.

Предвидено е да се осигурят условия за продължаване дейността на центровете за медико-социални услуги в селата Коларци, Нова Камена и Попгруево. Ще работи и традиционната социална трапезария. За дома за стари хора се подготвят нискобюджетни проекти, с които да се усъвършенства работата на тази социална услуга - локална пречиствателна станция, уреди за физиотерапия на място в дома. Очакваното финансиране е отново по Програма за развитие на селските райони.

През настоящата и следващата година акцент в работата на общината ще са  социални услуги в домашна среда - център за домашна грижа, който да интегрира и надгражда досега предлаганите личен и социален асистент чрез финансиране по ОП"Развитие на човешките ресурси". Тези услуги, както и нова кухня-майка в с.Зърнево, ще заработят още през 2016-та година.

Към подрастващите са насочени общинските политики за равен достъп до образование.Крачка в тази посока е обхващането на всички общински училища в социална услуга за предоставяне на обедно хранене с топла, готвена храна. Посредством центровете за социални услуги са обхванати всички училища по селата, с изключение на училищата в селата Зърнево и Безмер.Тази година ще бъде обхванато училището в с.Зърнево, а след изграждане на центъра за социални услуги в Безмер, топла храна ще имат и децата в тамошното училище.Училището в Тервел си има самостоятелен ученически стол.

В сферата на проблемите на подрастващите работят местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, педагогическият съветник в СОУ и Общинският детски комплекс. Те реализират последователна политика за превенция на рисково поведение у подрастващите. Общината ще подкрепя още семействата, които предоставят приемна грижа, както и тези, които се сблъскват с проблемите по интеграцията на деца със специални потребности в масовите училища и детски градини.