Научна конференция организира за 10-я си юбилей Дружеството на краеведите
Научна конференция организира за 10-я си юбилей Дружеството на краеведите / Дарик Добрич
Научна конференция организира за 10-я си юбилей Дружеството на краеведите
23360
Научна конференция организира за 10-я си юбилей Дружеството на краеведите
  • Научна конференция организира за 10-я си юбилей Дружеството на краеведите

С научна конференция на 10 юни 2010 година ще отбележи своята 10-а годишнина добричкото краеведско дружество "Отец Павел Атанасов". В нея ще се включат историци от Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий". Лекциите ще се водят в Огледална зала "Нели Божкова".

Дружеството наброява около 30 членове, чиято средна възраст все повече се увеличава, а няма млади попълнения, отбеляза председателят му Атанас Пеев. Трудът и разработките на краеведите са признати в цялата страна, каза още той. За тези 10 години са издадени около 100 книги на родоведска и краеведска тематика.

Готов за печат е и юбилейният брой на сборника "Краезнание", който е единственото по рода си издание, излизащо в страната. Той ще бъде посветен на изследвания за семейството на отец Павел Атанасов, на паметниците на герои в Добруджа, както и на 70-ата годишнина от присъединяването на Южна Добруджа в пределите на България.

Краеведите искат също да бъде отбелязана подобаващо 60-а годишнина от гласуването на постановлението за преобразяване на Добруджа - през пролетта на 2011 г. След неговото приемане от Министерски съвет с председател Вълко Червенков, започва изграждането на полезащитните пояси, поставяне на осветление в градове и села, водоснабдяване и прокарване на каменни пътища.

Интервю с Атанас Пеев чуйте в прикачения файл - за темите в юбилейния брой на "Краезнание" и паметниците в Добруджа.