/ Окръжен съд-Добрич
Над 150 ученици от три учебни заведения посетиха Окръжен съд-Добрич в Деня на отворените врати в съдилището. Те участваха в симулиран процес, срещнаха се с магистрати и със служители на „Съдебна охрана“.
 

Ден на отворените врати в Окръжен съд - Добрич

Четвъртокласници от средно училище „П. Р. Славейков“ научиха от съдия Калина Димитрова от Наказателното отделение на съда за какви престъпления хората застават на подсъдимата скамейка, какви правила трябва да се спазват в съда, какви видове дела се разглеждат в институцията, какви са задълженията на съдиите, прокурорите и адвокатите и каква е ролята на свидетелите и вещите лица.      

Служители на областно звено „Съдебна охрана“ запознаха децата с  помощните средства,  които използват в работата си - белезници, електрошокови палки, пистолети, защитни жилетки, проводно електрическо оръжие - тейзър. 

Ученици отбелязаха в Районния съд 140-годишнината на Търновската Конституция

В следобедните часове Окръжният съд беше посетен от ученици от горния курс на обучение. В най-голямата съдебна зала влязоха младежи от ПГВМ „Проф. д-р Георги Павлов“ и ПГТС „М. В. Ломоносов“, за да проследят как техни съученици влизат в ролите на съдия, адвокати, свидетели и вещо лице в гражданско дело. Симулираният процес бе базиран на реално гледано в Окръжния съд дело, образувано по граждански иск за обезщетение на вреди от нанесена средна телесна повреда.

Процесът бе заключителната проява, предвидена за учениците, включени в образователната програма “Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“.

Всички младежи, преминали успешно курса на обучение, получиха удостоверения, Конституцията на България и информационни брошури, а участниците в симулирания процес и награди.