/ Дарик Добрич
140 години от приемането на първата ни демократична Конституция – Търновската, бяха отбелязани във всички съдилища. Много ученици станаха съпричастни на празника, участвайки в образователната програма на Висшия съдебен съвет.

От няколко години, освен работата с по-големите – гимназистите, в Районен съд Добрич предлагат интересни занимания и за по-малките. Петокласници от СУ „Д. Талев“ бяха част от програмата, като участваха в симулативен процес, разигран по сюжета на разказа „Син“ от Елин Пелин. Процесът е адаптиран по произведението от съдия Албена Колева, която се занимава активно с образователната програма. Според нея, именно въвеждането на инсценировки по художествени произведения, добре познати на децата, позволява те по-добре да осъзнаят дейността на правораздаването и неговите представители - прокурори, адвокати, съдии. "Освен това те вникват много сериозно в последиците от действията ни и проумяват отговорността, която носим", казва Колева. "Аз пиша сценария, за да им помогна със специфичната терминология, но ги оставям да вложат повече от себе си в речите в залата и във вземането на крайното решение на съдебния състав", посочва тя. В Деня на Конституцията, учениците сами определиха най-тежкото наказание от 20 години затвор за подсъдимия, като изслушаха доказателствата. По мнението на Колева, най-много ги затруднява именно ролята на съдии и вземането на решението, базирано с доказателствата и свидетелските показания.

Симулативен процес
Дарик Добрич

Ученици от СУ „Д. Талев“ получиха грамоти за участието си и в конкурс за рисунка на тема "Правосъдие", от който творбите са подредени във фоайето на съдебната палата в Добрич. Повечето деца са представили в изображенията си обобщена картина на раздаването на справедливост – от подаването на сигнал за нередност до наказанието в съдебната зала. Един от тях обаче – Валентин Борисов, е впечатлил най-много журито със своята представа за съдебната система. Той е нарисувал съдебната палата, изобразявайки върху нея знака на филмовия герой Зоро. "Тази детска асоциация ни зарадва много", посочи Албена Колева, "Надяваме се за децата ние да сме носители на тази справедливост, както техните герои от екрана".

рисунки от конкурса
Окръжен съд Добрич

Възпитаници на същото учебно заведение участваха в представянето на още един симулиран процес, подготвен със съдействието на съдиите Соня Дженкова и Стела Тонева. Пресъздадено беше съдебно производство по гражданско дело, образувано по иск срещу Община Добрич  от бащата на дете, ухапано от улично куче. Учениците решиха гражданския спор в полза на пострадалото дете. В последвалия разговор с присъстващите в залата ученици магистратите обясниха, че под отговорност могат да бъдат подведени и стопани, които не са полагали достатъчно грижи за животни, които се намират под техен надзор.

Ученици на гости на съда
Дарик Добрич


По традиция в Деня на отворените врати в Районния съд се състоя и викторина на правна тематика. Знанията си премериха отбори от Професионалната гимназия по туризъм „П.Яворов“ и СУ “Д.Талев“, които бяха партньори на Районния съд в образователната програма „Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури”. Викторината беше организирана от Ивайло Милев – държавен съдебен изпълнител и Теменуга Георгиева - ръководител на съдиите по вписванията. Представянето на отборите беше оценявано от жури, в което участваха магистратите Любомир Генов, Данчо Димитров, Деница Петкова, Албена Колева и Веселин Монов. Победители в надпреварата станаха възпитаниците на гимназия „П.Яворов“. Всички участвали в образователната програма младежи получиха удостоверения.
 
Първото си посещение в съдебна институция направиха първокласници от училище „Св.Климент Охридски“, които с любопитство разгледаха съдебната палата.
Денят на отворените врати в Районен съд - Добрич премина под мотото „Открито за съдебната власт“ и беше посветен на Деня на Българската конституция - 16 април. Интерес към инициативата проявиха граждани, заинтригувани от предварително обявената програма на събитието, както и родители на участващите в проявите деца.
 
Дейностите, насочени към широката общественост, продължават и утре. От 10.30 часа в Районния съд отново ще бъде представен симулиран граждански процес. В ролите на съдия, адвокати и вещи лица ще влязат ученици от гимназия „П.Яворов“.