/ МРРБ
"Целта ни е да осигурим качествено водоснабдяване и пречистване на вода в цялата област Добрич".

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова на среща с представители на „Албена“ АД във връзка със собствеността на пречиствателната станция за отпадъчни води, която обслужва хотелите в курортния комплекс, Оброчище и Кранево, съобщиха от Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Високата цена на тока е на път удави ВиК сектора у нас

В срещата участваха също зам.-министър Валентин Граматиков, представители на екипа на министерството и управителят на ВиК-Добрич Тодор Гикински. Собствеността на пречиствателната станция е пречка пред отпускането на средства за реализацията на големия ВиК проект, с който водоснабдителното дружество в областта кандидатства за финансиране от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.

От „Албена“ АД са предложени два варианта за уреждане на въпроса за собствеността на пречиствателната станция, които са отхвърлени като неприемливи. Предложеният от МРРБ вариант е пречиствателната станция да бъде дарена от търговското дружество на Общината.

"Дали съоръжението е на „Албена“ АД или на община Балчик, проектът на ВиК – Добрич рано или късно ще се случи. Във взаимен интерес е колкото по-скоро и с европейски средства, толкова по-добре, и за бюджета, и за комплекса", каза зам.-министър Граматиков.

"МРРБ ще продължава да търси решения, за да може проектът, който ще допринесе за подобряване на ВиК услугите в област Добрич, да се случи", подчерта арх. Комитова.