Младежи от Оряхово ще почетат паметта на героите от родния си край, загинали в Добричката епопея
Младежи от Оряхово ще почетат паметта на героите от родния си край, загинали в Добричката епопея / Дарик Добрич

Тържествено поклонение на представителна група от град Оряхово, област Враца, ще се  сътои от 10.00 часа пред Кръст-паметника на загиналите в Добричката епопея. Общински детски комплекс – Оряхово със своя Младежки духов оркестър и Театрално студио съвместно с Исторически музей в града ще почетат паметта на героите от техния роден край, загинали в боевете край Добрич. Те ще представят кратка програма и ще поднесат венец от името на община Оряхово, която е организатор на събитието.

Ще се припомнят моменти от вълнуващото откриване на паметника  на 14 май 1942 г., организирано от добричката смесена гимназия „Цар Борис III” на една от могилите, където в сраженията за защита на град  Добрич между 5 и 7 септември 1916г. Оряхово губи много свои синове. На проведеното преди 74 години паметно тържество с молебен  участват ученици и ученическа духова музика на тогавашната оряховската гимназия „Симеон, Княз Търновски”. Заедно със своята преподавателка по български език Евдокия Попова те впечатляват и трогват присъстващите. С прочуствени думи учителката изразява благодарност и поднася венец от името на гимназията. След нея цветя полагат ученици и ученички. Потомците на падналите герои закопават в основата на кръста, донесена в торбички пръст от родния град и я поливат с дунавска вода, за да се смеси с кръвта на загиналите. На връщане от могилата всички се спират на военното гробище. Оряховчани намират гробовете на своите близки и се прекланят пред тях.

На днешното тържествено поклонение пред Кръст-паметника, който вече се намира в  централната част на Добрич - в градинката срещу Обредния дом, гостите от Оряхово ще последват примера на своите предшественици, като извършат сходен ритуал.