Мерят кръвна захар на площада по повод Деня за борба с диабета
Мерят кръвна захар на площада по повод Деня за борба с диабета / Дарик Добрич

Акция по безплатно измерване на кръвната захар ще се проведе в 11.30 ч. на входа на хотел "Добруджа". Там д-р Желка Керанова ще очаква всеки, който желае да се включи. По-късно, в 17.30 ч., във фоайето на хотела ще се проведе тематична среща, посветена на диабета.

Двете инициативи се организират по повод Световния ден за борба срещу диабета, който се отбелязва на 14 ноември.

Около 8.3% от хората в България страдат от диабет, коментира в интервю за Дарик д-р Желка Керанова. В Добричка област диагностираните пациенти с това заболяване са около 2000, от които около 500 са инсулинозависими, 870 са болните от втори тип диабет, а останалите са в преддиабетно състояние, което подлежи на контрол и където силата на превенцията е най-голяма.

Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет, освен фамилната обремененост, са  начинът на живот – хранене, намалена физическа активност и  наднорменото тегло, посочи д-р Керанова. По думите й много важно е хората да не пропускат ежегодните профилактични прегледи, при които на всеки пациент над 18-годишна възраст задължително се прави изследване на кръвна захар и урина.

Д-р Желка Керанова е общински съветник от БСП, работи като общопрактикуващ лекар.