Герман Германов
Герман Германов / Дарик Добрич
Очаква ни нова рецесия, смята Герман Германов - главен секретар на ТПП в Добрич
Бизнесът у нас изпраща една сравнително спокойна година, отчете в ефира на Дарик Герман Германов – главен секретар на ТПП –Добрич. Според него обаче се забелязват тенденции, които пречат на работодателите и те са в опитите все повече неща да се регулират по административен път и да се влияее по администратиевн начин  върху пазарните отношения, както и постоянната промяна на минималната работна заплата.

„Бизнесът не работи ден за ден и всички промени, наложени по административен път и неподчинени на пазарните принципи създават несигурност” – подчерта Герман Германов.

Той посочи като основен проблем за икономиката липсата на работна ръка.” Вече не говорим, че се търсят квалифицирани работници, сега няма желаещи да работят въобще. Най-лесното обяснение  е заради ниското заплащане от страна на работодателите. В това има известна истина, но има и неща, които обективно създават предпоставки на пазара на труда да няма професионално подготвени кадри. Всяка година в цялата страна се затварят професионални гимназии поради липса на желаещи да учат там. Дуалното обучение в България се извършва по няколко проекта , които са основно с външно финансиране или с участието на големи мултинационални компании и на практика не успя да бъде разгърнато” – коментира Германов.

Сред  другите пречки пред бизнеса у нас той посочи лошата инфраструктура и огромната бумащина и документация, с която са залети фирмите.
За да се промени бизнес средата трябва да се търсят високотехнологични производства и завършеност на продукцията, заяви още Германов и припомни,че в Добричка област  се изнасят най-вече селскостопански суровини, които не носят висока добавена стойност.
Той информира още, че средната работна заплата в страната през  третото тримесечие на 2018 г. е в размер на 1117 лева, а за област Добрич тя е 836 лева.

Очакванията за 2019 г. е да няма драстична промяна в икономическата среда в България, прогнозира още Германов. Той обаче припомни, че в икономиката, както и в природата всичко се движи циклично. „След преодоляване на кризата от 2008 г. вече доста години подред има къде по – голямо, къде по-малко нарастване на брутния вътрешен продукт. Това означава, че ни предстои отново рецесия и просто трябва да сме готови за нея” – коментира главният секретар на ТПП в Добрич.