Лидерът на РЗС в Каварна несъгласен с информация на общината по съдебно дело
Лидерът на РЗС в Каварна несъгласен с информация на общината по съдебно дело / Окръжен съд Добрич - Пресцентър

Председателят на местната организация на РЗС в Каварна Красимир Кръстев оспорва информация от община Каварна, публикувана вчера в медиите, съобщи той за Дарик. В официалния сайт на морската община бе посочено, че кметът Цонко Цонев е осъдил Кръстев за уронване на престижа му, като обезщетението в полза на Цонев е в размер на 5 000 лева.

Недоволството на Кръстев е продиктувано от факта, че в общинския сайт са спестени подробности от решението на Бургаския районен съд, от което става ясно, че той е признат за невиновен в извършване на престъпление по Наказателния кодекс. В качеството си на общински съветник, на 13 юни 2012 г. Кръстев е изрекъл думите: "Аз ви казах , как си продадохте душите за по 100 лева на един човек, който цяла България го знай, че е измамник! Вий му повярвахте! Осем години ви лъга и продължава да ви лъже!". Изявлението е излъчено по кабелна телевизия в града същия ден.

Магистратите обаче осъждат Кръстев да заплати на Цонев сумата от 5 000 лева, представляващи обезщетение за причинени неимуществени вреди от изричането на същите думи на среща с медицински работници в МБАЛ-Каварна, отново излъчени по телевизията. Отхвърлен е иск на частния обвинител за налагане на санкция от 20 000 лева.

Разноските по делото на стойност 1 000 лева и 200 лв. държавна такса са за сметка на Цонев, определил е още Бургаският съд. Решението може да бъде обжалвано в 15-дневен срок.

Наказателното дело от частен характер, заведено от Цонко Цонев срещу Красимир Кръстев, бе гледано от Бургаския районен съд, тъй като подсъдимият е поискал отводи на каварненските и варненските районни съдии.

Адвокатът на Цонев Цецка Тодорова ще обжалва частта от това решение, с която на подсъдимия не е наложена присъда по Наказателния кодекс. Кръстев също ще обжалва частта от решението за наложената санкция от 5 000 лв.