/ Дарик Добрич
Лекари за положението в МБАЛ Добрич
101046
Лекари за положението в МБАЛ Добрич
  • Лекари за положението в МБАЛ Добрич
Началници на отделения и лекари в МБАЛ-Добрич са изключително загрижени каква ще е съдбата на здравното заведение, ако напуснат сестрите от Операционния блок. Според д-р Митко Георгиев, ще спрат дейност възлови отделения – хирургично, неврохирургия, ортопедия и УНГ, а с това ще спре и голяма част от дейността на болницата.

Операционните сестри в МБАЛ-Добрич са подали молби за напускане

Преди почти месец 8 операционни сестри са подали заявления за напускане, стана ясно вчера. Вторият проблем, който може да доведе до крах на здравното заведение, е Спешното отделение, смятат медиците. Неговият завеждащ д-р Куртев обясни, че в Спешно отделение работят два екипа / двама лекари, две сестри, двама санитари/ за едно 12-часово дежурство.

„Тъй като сестри напускат, това следващия месец ще доведе до дежурство с един екип. Така се създават предпоставки за грешки и пропуски, защото натовареността е голяма. Причината е, че ръководството е затруднено с обезпечаването на кадри”, заяви д-р Куртев.

Операционните сестри се споразумяха с ръководството на МБАЛ-Добрич, но само временно

Д-р Желязков
от ортопедията прогнозира, че от добричката болница може да остане само едно терапевтично звено. Ортопедът д-р Киров сподели, че основният проблем е кадровият дефицит, който години наред се е неглижирал. „Политиката бе – ако нещо не ви харесва, можете да напуснете. Моята заплата с придобита от 4 месеца специалност е 830 лева, а касиерка в супермаркет взима 1000 лева”, казва той.

Според медиците, задържането на тези кадри, които са налице, е важно и трябва да се вземат мерки за това. Те направиха сравнение с болницата в Балчик, където в Спешното работи един екип. От това е заплашена и добричката болница, при положение че е областна.  

Д-р Светозар Байчев: Болницата ще продължи да предоставя качествена медицинска услуга

Лекарите смятат, че специализантите не се задържат в МБАЛ-Добрич заради ситуацията в Спешното и защото са принудени да работят там. Събеседниците на Дарик заявиха, че проблемът не е само на лекарите и сестрите в болницата, а на цялата област Добрич. Те наричат себе си „опълченците на Шипка” и твърдят, че работят на прага на възможностите си.

Д-р Мирослав Попов алармира, че дефицитът на сестри е огромен и с всяка изминала година броят им намалява. По стандарти поне две сестри трябва да работят в операционната с един лекар, а с мъка се намира дори и по една.  

В аудиото чуйте още от лекарите: