/ Дарик Добрич - архив
Ръководството на болницата: Няма да се стигне до действия, които да попречат на нормалната ни дейност
Операционните сестри в МБАЛ-Добрич са подали молби за напускане, научи Дарик. Едномесечното им предизвестие изтича на 25 март. Искането им е за по-високи възнаграждения. Според лекари от болницата съществува опасност операционната да остане без сестри и да спре работата на няколко отделения - хирургичното, неврохирургията, ортопедията.

Три добруджански общини с финансова помощ за МБАЛ-Добрич

Акушерката Мария Димитрова - член на УС на Националната асоциация на специалистите по здравни грижи, потвърди пред Дарик за подадените оставки. Тя съобщи още, че специалистите по здравни грижи отново ще излязат на протест на 21 март пред общината в Добрич. Те смятат, че след първия протест на 1 март нищо не се е променило и няма стъпки за изпълнение на исканията им.

Близо 100 специалисти по здравни грижи протестираха за по-добри заплати и условия на труд

„Ръководството на болницата води конструктивни разговори и прави всичко възможно, за да намери компромисен вариант, който да удовлетворява и двете страни”, заяви пред Дарик изп. директор на МБАЛ-Добрич АД д-р Светозар Байчев. По думите му операционните сестри искали като основно възнаграждение две минимални работни заплати, или 1020 лева, което ще бъде по-високо от заплатите на някои лекари.

Д-р Байчев счита, че проблемът с операционните сестри е разрешим. Той допълни, че предвид старта на новия частен санаториум в Албена, МБАЛ прави всичко възможно да задържи кадрите си.

Специалистите по здравни грижи в Добрич излизат на протест
 

По-късно ръководството на МБАЛ-Добрич изпрати до медиите следното изявление:

"Във връзка с появили се публикации в някои медии за масово напускане на операционни сестри, ръководството на МБАЛ Добрич държи да уточни фактите около създалата се ситуация.

Молби за напускане на лечебното заведение са подадени от 8 операционни сестри.  Мотивът е свързан с искане за увеличаване на възнаграждението им  в размер на две минимални работни заплати. На този етап ръководството на МБАЛ Добрич счита, че това е невъзможно да се случи, тъй като  трябва да се спазват правилата за финансова дисциплина на болницата.

До този момент са проведени няколко  срещи между двете страни .

Считаме, че в близко бъдеще ще се стигне до взаимно приемливо решение и  няма да се стигне до действия, които да попречат на нормалната дейност на лечебното заведение."