Кръгла маса за земеделието организира евродепутатът от ГЕРБ Преслав Борисов
Кръгла маса за земеделието организира евродепутатът от ГЕРБ Преслав Борисов / Дарик Добрич - архив

Кръгла маса за предизвикателствата пред селскостопанския сектор през новия програмен период организира българският евродепутат от ГЕРБ(ЕНП) Преслав Борисов. В мащабния агрофорум ще вземат участие над 150 земеделски производители от областите Добрич, Варна, Силистра, Русе, Шумен, Разград и Търговище. Събитието ще бъде официално открито от кмета на Добрич Детелина Николова в 10.00 часа на 30 ноември в комплекс „Лайтхаус” край Балчик.

Програмата ще бъде разделена на четири тематични панела. В първия от тях участниците ще научат за основните промени, свързани с приетия на 20 ноември в Страсбург пакет от мерки за реформиране на ОСП от българския евродепутат от ГЕРБ (ЕНП) и заместник-министър на земеделието и храните в периода 2009-2010 година - Преслав Борисов.

Гост-лектор във втория панел ще бъде народният представител от ГЕРБ и член на комисията по земеделието и горите в Народното Събрание Десислава Танева, която ще фокусира вниманието върху националните политики за прилагането на ОСП през следващия програмен период.

Следобедната сесия ще бъде открита с презентация на Пол Темпъл – член на борда на директорите на Фармуей, Националния Център за Енергийни Култури (NNFCC) и Английската зърнена асоциация (HGCA), Великобритания.Той ще представи предизвикателствата в земеделското стопанство през погледа на европейския фермер и ще говори за възможностите за сътрудничество в земеделския сектор на национално и европейско ниво.

Последният тематичен панел е посветен на възможностите за справяне с недостига на водни ресурси и сушите. Гост-лектор по темата ще бъде израелският специалист и председател на Водната асоциация в Израел Авраам Израели. Той ще сподели с присъстващите израелския опит при управлението на водните ресурси. Три израелски компании - световни лидери в напояването, ще бъдат представени с информационни щандове на събитието и ще демонстрират най-съвременните технологии и разработки в областта на напоителните системи.