Костадин Костадинов
Костадин Костадинов / Дарик Добрич, архив
Костадин Костадинов ще представи в Добрич книгата си „Русините в Централна Европа – история и съвременност“. Това е неговият дисертационен труд, с който той защитава докторска степен на науките. Костадинов е бивш директор на Регионалния исторически музей.

Изследването му "представя историята и съвремието на русините – един от многото европейски народи „без държави“. Те са автохтонното население на Северните Карпати и населяват територия, която се намира в географския център на Европа, но през хилядолетното си историческо развитие са достигнали до самостоятелна държавност само веднъж, и то за един ден.

Днес техният исторически регион Карпатска Рус е разделен между пет държави. В Украйна, където живеят мнозинството от тях, те не разполагат с пълноценни политически и културни малцинствени права.

В останалите държави русините, макар и да имат различна степен на културна или административна автономия, са заплашени от асимилация поради малкия си брой. Макар да представляват геополитическа и етнокултурна реалност, днес бъдещето им като самостоятелен народ е поставено под въпрос“, споделя д-р Костадин Костадинов.

Представянето на изданието е на 30 ноември от 17:30 часа в Дом-паметник „Йордан Йовков“. Организатори на събитието са Регионален исторически музей – Добрич и издателство „Илия Вълчев“ – Добрич.