Контролните органи в областта готови за летния туристически сезон
Контролните органи в областта готови за летния туристически сезон / Областна управа

Готовността на контролиращите държавни органи за предстоящия туристически сезон бе обсъдена на среща в областната управа, съобщават оттам. На срещата присъстваха директорите на ОД на МВР – Добрич, Регионална здравна инспекция (РЗИ) и Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

Разгледани бяха въпроси и проблеми, свързани със задълженията на тези институции за контрол по осигуряването на безопасни и здравословни условия при предлагането на туристически услуги на летовниците.

Проведени са срещи с хотелиери и туроператори в черноморските районни управления на полицията – КК „Албена“, Балчик, Каварна и Шабла, които очакват по-силен туристически сезон в сравнение с предходната година, поради усложнената обстановка в съседните Турция и Гърция. На тези срещи е препоръчано изготвянето на брошури и други информационни материали, съдържащи указания за действия от страна на туристите в различни рискови ситуации.

Като превантивни мероприятия преди началото на сезона се провеждат срещи с представители на общинските администрации на крайморските общини, на които се обсъждат проблеми, свързани с охраната, реда и безопасността на движението. При срещите се акцентира на необходимостта от прекратяване на строителните дейности в курортните зони, както и определяне на съвместни действия с местните комисии за обществен ред и сигурност.

И през настоящата година през месеците юли и август на територията на туристическите комплекси ще работят съвместно патрулиращи екипи от български и румънски полицаи.

РЗИ – Добрич ще извършва проверки на противоепидемичния режим на работа в лечебните заведения на територията на курортните селища. Здравните инспектори ще проверяват регистрираните лица, упражняващи неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве след откриване на летен сезон 2016 г. на територията на морските селища. Ще се проверяват и аптеки и дрогерии, както и сезонни лечебни заведения за извънболнична помощ. РЗИ ще контролира още качество на водата, използвана за питейно-битови нужди и за къпане (морска и от плувните басейни), на минералната вода и лечебната кал, хигиенното състояние на плажните ивици, както и нивото на шума от локални източници в зоните за отдих.

От страна на ОДБХ ще се набележат мерки и действия за недопускане на хранителни инциденти. От месец юни 2016 г. ще се организира откриването на приемна за граждани съвместно с Комисията за защита на потребителите. Дирекцията има готовност за извършване на контрол във всички обекти на територията на курортите и курортните селища в област Добрич, като при необходимост проверките ще се извършват с участието на представители на други контролиращи държавни институции.