Комисията за защита на потребителите започва проверки на обекти по Черноморието
Комисията за защита на потребителите започва проверки на обекти по Черноморието / Sofia Photo Agency

Специализирани мобилни групи от Комисията за защита на потребителите тръгват от днес на проверки по Черноморието, вкл. в добруджанските черноморски общини, съобщиха пред Дарик от регионалната дирекция на Комисията във Варна. Проверяващите ще следят за качеството на предлаганите услуги. Новото е, че в рамките на един ден инспекторите ще проверят различни обекти - хотели, магазини, плажове, барове. Досега практиката беше да се инспектира само една категория заведения.

„Като отиде специализираният екип да започне една специализирана серия в „Златни пясъци", всичките вдигат телефоните и казват: проверяват хотелите, изглеждат така, облечени са така. И ги чакат и ги гледат. А той, като провери хотела, след това дали ще отиде в нощния бар или в някоя кръчма, или на плажа, или в търговския обект, никой няма да знае", обясни във Варна Дамян Лазаров - шеф на Комисията за защита на потребителите.

От началото на сезона по Черноморието са проверени 1076 туристически обекта. На юг са направени 557 проверки, а на север - 519. Инспектирани са 797 заведения за хранене и развлечение и 261 - средства за подслон и настаняване. Съставени са 142 акта за нарушения съгласно закона за туризма, а 25 обекта са временно затворени. 

Най-честите нарушения са за липсата на удостоверения за категоризация на видно място и регистър за рекламации от потребители. При проверките са засечени и менюта без посочени цени и грамажи, което също е в разрез с изискванията.