Кметът: Дългосрочната визия за Добрич е в туризма и социалните услуги
Кметът: Дългосрочната визия за Добрич е в туризма и социалните услуги / Дарик Добрич
Кметът: Дългосрочната визия за Добрич е в туризма и социалните услуги
69204
Кметът: Дългосрочната визия за Добрич е в туризма и социалните услуги
  • Кметът: Дългосрочната визия за Добрич е в туризма и социалните услуги

25 млн.лева са влезли в Добрич през 2013 г. под формата на инвестиции и средства по европейски проекти, съобщи кметът Детелина Николова в ефира на Дарик. Тя определи изтеклата година като добра, въпреки политическата криза и сподели, че очаква 2014-а да бъде напрегната за държавата.

Дългосрочната визия за Добрич е в развитието на социалните услуги, каза кметът. Областният център единствен предлага дейности, удовлетворяващи потребностите на голяма част от населението - възрастни, самотни, хора с увреждания. Вече функционират 17 социални институции, в които работят не малко служители, отбеляза Николова. Тя смята, че в тези дейности има и бъдеще, и възможност за бизнес. Необходим е нов дом за стари хора, който може да посреща и по-платежоспособни клиенти, да предлага повече услуги и да се изгради чрез публично-частно партньорство с общината, даде пример кметът.

Най-важно перо в приходите на Добрич и региона си остава туризмът. Кметът смята, че за развитието на сектора спомага силно културният продукт - фестивалите и музикалните конкурси в града. Участниците в тях са и гости на региона, посещават забележителности, пазаруват и се забавляват и след време се връщат като туристи у нас, каза тя.

Стараем се да направим Добрич едно наистина добро място за живеене, което да доведе до засилен интерес от страна на инициативни хора да инвестират, каза Николова. Общинска администрация не отваря работни места и не строи фабрики, ролята й е да улесни развитието на бизнеса с данъчни облекчения, добри и бързи услуги, качество на живот.
Голям проблем за местната власт в България е липсата на децентрализация, не само във финансов план. Нужно е държавата да даде повече власт на общините да регулират правилата за бизнеса, за да могат да предложат стимули за инвеститорите. Кметът смята, че е нужно да се мисли и за промяна в административното деление, която да засегне Добрич, защото функционирането като град-община затруднява развитието. Тази тема обаче е въпрос на сериозно политическо решение, каза тя.

Най-важното, което предстои пред Добрич през 2014 г., е завършването на проектите, финансирани с европейски средства. Най-големият сред тях е ремонтът на водния цикъл, който очаква развитие съвсем скоро. След като в НАП решат как ще се възстановява ДДС, общините ще получат покана за сключване на договори, съобщи кметът.

Попитана дали ще се кандидатира за нов мандат след 2015 г., Николова сподели, че не мисли за това, но знае отсега, че който и да бъде кмет ще му бъде трудно, защото са подготвени много проекти, които чакат изпълнение.

Чуйте част от разговора с кмета в аудиото.