Каварна - част от световен пробег
Каварна - част от световен пробег / община Каварна

Спортисти, деца и възрастни посрещнаха в Каварна Световния пробег на мира и горящия факел - символ на предаването на мира от нация на нация. Всички заедно преминаха през града, обединени от спорта и каузата за обединение. Тази година мирната щафета премине през четиринадесет български града, от които Каварна бе първият морски град. Освен българи в пробега се включиха доброволци от Румъния, Молдова, Украйна, Франция и Азърбайджан.

По стар български обичай участниците в пробега бяха посрещнати пред сградата на Община Каварна с питка, сол и домашни гозби, приготвени от Сдружение „Съюз на пенсионера-2004“. Зам.-кметът Йордан Йорданов отправи приветствие към маратонците за добре дошли, а талантливите деца от ДНХ „Шарено коланче“ ги поздравиха с изпълнение на фолклорни песни. Децата от спорните клубове и училищата се включиха в игри и пеене на песни, които бяха подготвени от организаторите на Peace run.

Каварна пробег
община Каварна

След официалното посрещане на пробега маратонците се отправиха към нос Калиакра, където научиха повече за историята на археологическия резерват, от който останаха възхитени. Община Каварна получи сертификат за участие в пробега на мира и копие на картина, изработена от създателя на мирната щафета Шри Чинмой.